Gladiolus italicus
Iridaceae
Àutri noum : Coutelas, Coutelo, Glaujòu, Glai, Coutelet.
Nom en français : Glaïeul des moissons.
Descripcioun :Sara baiado dins quàuqui tèms.
Gladiolus italicus & Oxalis acetosella
Gladiolus italicus
Iridaceae
Àutri noum : Coutelas, Coutelo, Glaujòu, Glai, Coutelet.
Nom en français : Glaïeul des moissons.
Descripcioun :Sara baiado dins quàuqui tèms.
Port : Erbo Taio : 0,5 à 1,2 m Fueio : costo paralèlo Tipe bioulougico : Geoufite Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Gladiolus Famiho : Iridaceae Ordre : Aspargales
Coulour de la flour : Roso Petalo : irreguliero Ø (o loungour) flour : 3 à 4 cm Flourido : Printèms
Sòu : Ca Autour basso e auto : 0 à 1200 m Aparado : Noun Abriéu à jun
Liò : Champ - Ermas - Vigno - Óuliveto Estànci : Termoumediterran à Mesoumediterran Couroulougi : Mediterrano-Atlantico Ref. sc. : Gladiolus italicus Mill., 1768
Oxalis acetosella
Oxalidaceae
Àutri noum : Pan-de-couvènt, Pan-de-couguou, Pan-de-couènt, Crousadello, Pascalo.
Noms en français : Oseille des bois, Surelle.
Descripcioun :Lou pan-de-cougiéu trachis en tapis dins li bos fres e umide de mountagno. Se recounèis à si fueio di tres fuioun en couor e à si pichòti flour clinado en campano blanco e veinado de roso. Flouris pèr Pasco (Pascalo).
Usanço :Es uno planto manjadisso en ensalado o cuecho (soupo, oumeleto...). Douno un bon goust acide. Pamens faudrié pas trop n'en manja malodi l'acide óussali (graviho dins li ren). Lou pan-de-cougiéu se manjo en mountagno à la sourtido de l'ivèr pèr reviscoula lou cors. Èi couneigu peréu pèr sougna lis acamp de la bouco o dóu cors. Èi tambèn richo en vitamino C.
Port : Erbo Taio : 3 à 12 cm Fueio : coumpausado Tipe bioulougico : Emicriptoufite Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Oxalis Famiho : Oxalidaceae Ordre : Oxalidales
Coulour de la flour : Blanco Petalo : 5 Ø (o loungour) flour : 12 à 20 mm Flourido : Printèms
Sòu : Si Autour basso e auto : 0 à 2200 m Aparado : Noun Abriéu à jun
Liò : Bos fres - Bos umide Estànci : Mountagnard à Subaupen Couroulougi : Bourealo Ref. sc. : Oxalis acetosella L., 1753